Riikka Rantanen, mezzosopraano

Riikka Rantanen suoritti lauludiplomin Sibelius-Akatemiassa 1987 ja piti ensikonserttinsa vuonna 1988. Hän on vieraillut Suomen Kansallisoopperassa säännöllisesti vuodesta 1984 ja saanut kiinnityksen Kansallisoopperan solistikuntaan syksyllä 2002. Rantasen rooleja Suomen Kansallisoopperassa ovat olleet mm. Rossinin Cenerentola, Mozartin Figaron häiden Cherubino, Così fan tutten Dorabella ja Taikahuilun Toinen nainen, Humperdinckin Hannu ja Kerttu -oopperan Hannu, Bizet´n Carmenin Mercedes, Musorgskin Boris Godunovin Feodor, Kalevi Ahon Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet -oopperan päärooli, Jani Kääriän  Osiris -oopperan Karnak, Kokkosen Viimeisten kiusausten Toinen nainen, Tuomelan Äidit ja tyttäret -oopperan Pohjolan tytär 2, Rautavaaran Rasputinin Irina Jusupova, Janáčekin Katja Kabanovan Varvara, Bellinin Norman Adalgisa, Reininkullan Flosshilde,  Patarouvan Polina sekä viimeisimpänä Ruusuritarin Octavian.

Rantanen on laulanut oopperaproduktioissa eri puolella Suomea rooleinaan mm. Rossinin Sevillan parturin Rosina, La Cenerentolan nimirooli, Tshaikovskin Jevgeni Oneginin Olga, Gluckin Orfeus ja Eurydike -oopperan Orfeus ja Kirmo Lintisen Voi vietävä! -lastenoopperan Lintu. Savonlinnan Oopperajuhlilla Riikka Rantanen on esiintynyt Taikahuilussa, Einojuhani Rautavaaran oopperassa Aleksis Kivi sekä viimeksi kesällä 2007 Bizet’n Carmenissa. Kaudella 2000-2001 hän lauloi Annan roolin Lahden kaupunginteatterin Anna Karenina -musikaalissa. Syyskuussa 2004 Rantanen esiintyi Berlin Festspiele -festivaalilla Colin Matthewsin Continuum -teoksen solistina, orkesterina Avanti! johtajanaan Hannu Lintu.

Oopperaroolien lisäksi Riikka Rantanen on esiintynyt useiden kotimaisten orkestereiden solistina konsertti- ja oratoriotehtävissä sekä pitänyt myös lied-konsertteja Suomen lisäksi Hollannissa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa,Venäjällä ja Japanissa.

Rantanen on Taideyliopistojen tieteentekijät TAITE ry:n perustajajäseniä.

Levytyksiä: Saariaho: From the Grammar of Dreams, Pacius: Die Loreley, Pacius: Prinsessan av Cypern, Sallinen: Barabbas Dialogues, Sallinen: Kuningas lähtee Ranskaan